ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);}

800x600 Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ 100% , 14/10/2016

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΤΟΥΣ 2016

 

Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

 

Περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης- φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται η περίοδος από 31-10-2016 έως 30-11-2016 και ως περίοδος έγκρισης αυτών η μετά την 7-12-2016

 

Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Στo πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικών ενισχύσεων σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις οι οποίοι να διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα, να εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης και να υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

 

Προβλέπεται ποσό συνολικού ύψους 241.000.000,00€ για την κάλυψη Δημόσιας Δαπάνης που θα κατανεμηθεί για Νομικές Δεσμεύσεις που θα προκύψουν από την χορήγηση ενισχύσεων που θα προκληθούν από την εφαρμογή της παρούσας πρόσκλησης για το υπομέτρο 6.1 σε εφαρμογή της αριθμ. πρωτ. 8585/10-10-2016 Υπουργικής Απόφασης.

Καθορίζουμε:

Α. Τις πιστώσεις του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» κατά Περιφέρεια,

Β. Την περίοδο, τον τρόπο και τον τόπο υποβολής των αιτήσεων στήριξης- φακέλων υποψηφιότητας καθώς και

Γ. Τα απαραίτητα στοιχεία ενημέρωσης των δυνητικών δικαιούχων σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και λοιπές διαδικασίες ένταξης στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

 

Πιστώσεις ανά Περιφέρεια για παροχή οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 6.1

Για την εφαρμογή της παρούσας πρόσκλησης, κατανέμονται σε βάρος του υπομέτρου 6.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020 τα εξής ποσά ανά Περιφέρεια της Χώρας:

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΣΕ €

Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

23.400.000,00

Κεντρικής Μακεδονίας                                                                            

43.600.000,00

Δυτικής Μακεδονίας                                                                               

12.000.000,00

Θεσσαλίας 

25.500.000,00

Στερεάς Ελλάδος                                                                                    

17.700.000,00

Ηπείρου    

13.600.000,00

Ιονίων Νήσων                                                                                          

6.500.000,00

Δυτικής Ελλάδος                                                                                    

24.700.000,00

Πελοποννήσου

24.400.000,00

Αττικής

5.800.000,00

Νοτίου Αιγαίου                                                                                           

7.600.000,00

Βορείου Αιγαίου                                                                                      

11.400.000,00

Κρήτης

24.800.000,00

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

241.000.000,00

 

 

 

Νέος Γεωργός

Για τους σκοπούς του υπομέτρου 6.1 «Νέος Γεωργός» νοείται:

i)              Το φυσικό πρόσωπο που δεν έχει υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας του κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης, το οποίο διαθέτει επαρκή επαγγελματικά προσόντα και ικανότητες και εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση ως υπεύθυνος της εκμετάλλευσης αυτής.

ii)             ii) Το νομικό πρόσωπο εφόσον ένα από τα φυσικά πρόσωπα που μετέχει στο κεφάλαιο και τη διαχείριση του είναι νέος γεωργός σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ανωτέρου σημείου (i). Ο νέος γεωργός αναλαμβάνει τον έλεγχο / αρχηγία του νομικού προσώπου για πρώτη φορά, ασκώντας μακροχρόνιο και αποτελεσματικό έλεγχο επί του νομικού προσώπου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των παραγράφων (ε) και (ζ) του παρόντος άρθρου. Εάν το νομικό πρόσωπο «Νέος Γεωργός» ελέγχεται από άλλο νομικό πρόσωπο, οι εν λόγω απαιτήσεις ισχύουν και για αυτό.

 

Κατεύθυνση – Προσανατολισμός Παραγωγής Γεωργικής εκμετάλλευσης

 

Η παραγωγική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης προκύπτει από τον κλάδο παραγωγής από τον οποίο προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) της εκμετάλλευσης και χαρακτηρίζεται ως Φυτική,

Κτηνοτροφική και Μικτή. Ειδικότερα, η παραγωγική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης θεωρείται :

 

Φυτική: εφόσον ο κλάδος που συνεισφέρει στην παραγωγική δυναμικότητα (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) της εκμετάλλευσης σε ποσοστό άνω του 50% είναι η φυτική παραγωγή.

 

Κτηνοτροφική: εφόσον ο κλάδος που συνεισφέρει στην παραγωγική δυναμικότητα (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) της εκμετάλλευσης σε ποσοστό άνω του 50% είναι η ζωική παραγωγή.

 

Μικτή: εφόσον ο κλάδος που συνεισφέρει στην παραγωγική δυναμικότητα (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) της εκμετάλλευσης σε ποσοστό άνω του 50% είναι η μελισσοκομία ή η σηροτροφία και λοιπές μικτές εκμεταλλεύσεις ή σε κάθε άλλη περίπτωση.

 

Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων

 

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α1) Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα:

i) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους.

ii) Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του Υπομέτρου 6.1.

α2) Οι υποψήφιοι δικαιούχοι Νομικά πρόσωπα:

i) Έχουν ως αρχηγό– νόμιμο εκπρόσωπο τους νέο γεωργό που πληροί της προϋποθέσεις του σημείου (α1).

ii) Έχουν ως αρχηγό – νόμιμο εκπρόσωπο νέο γεωργό, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των παραγράφων (ε) και (ζ) του άρθρου 1 της παρούσας, ο οποίος μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου σε ποσοστό τουλάχιστον 51% .

iii) Έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού – νόμιμου εκπροσώπου τους και εντός της ίδιας Περιφέρειας.

iv) Έχουν ως κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα (Ομάδα ΚΑΔ 01 εκτός των ΚΑΔ 01.6 και ΚΑΔ 01.7) στη γεωργική παραγωγή. Δραστηριότητες στην αλιεία δεν λαμβάνονται υπόψη.

β) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την παράγραφο (ζ) του άρθρου 1 της παρούσας, κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

γ) Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Στήριξης κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.1.

δ) Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τα φυσικά πρόσωπα ή ως κάτοχοι για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, οι αρχηγοί / διαχειριστές αυτών πρέπει να έχουν οριστεί ως νόμιμοι εκπρόσωποι αυτών.

ε) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων δεν πρέπει να έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

στ) Να εκπληρώνουν την ιδιότητα του «ενεργού» αγρότη εντός 18 μηνών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

ζ) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω του Υπομέτρου 1.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020 εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης έγκρισής τους.

η) Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία (3) έτη και 0, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 6, για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους και αναλαμβάνουν τις σχετικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 7, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ή συμπλήρωσης επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτείται.

θ) Εμπίπτουν στον ορισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (σύσταση Επιτροπής 2003/361/ΕΚ).

ι) Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας.

 

Κριτήρια Επιλεξιμότητας της Γεωργικής Εκμετάλλευσης

 

1. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας των αρχηγών της εκμετάλλευσης δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς του προγράμματος.         

2. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) τουλάχιστον ίσο με 8.000 € έως και 100.000 €.

3. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:

3.1. Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.

3.2. Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης.

4. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο.

5. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 από τον υποψήφιο δικαιούχο.

6. Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:

6.1. Η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων, ανεξαρτήτως πραγματικού γεγονότος. Συνεπώς στη γεωργική έκταση του υποψηφίου δικαιούχου συνυπολογίζεται και η γεωργική εκμετάλλευση που ανήκει στο/στη σύζυγο εφόσον αυτή έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του υποψηφίου κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1.

6.2. Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης, δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στο Υπομέτρο 6.1.

6.3. Το σύνολο της εκμετάλλευσης του υποψηφίου πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης που αυτός έχει υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

 

Οικονομική Στήριξη

 

1. Η οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάσταση των νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κατ΄ αποκοπή ποσού στήριξης μετά έκδοση απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.

2. Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων.

3. Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη.

4. Το ποσό στήριξης κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ως εξής:

4.1. Για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν φυτική ή και μικτή παραγωγική κατεύθυνση το ποσό στήριξης είναι 17.000 ευρώ και αυξάνεται στα 19.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.

4.2. Για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν κτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση το ποσό στήριξης είναι 19.500 ευρώ ή 22.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.

 

Α/Α

ΚΡΙΤΗΡΙΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ

ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (€)

1

Προσανατολισμός παραγωγής εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση

Φυτική

 

Μικτή

 

Κτηνοτροφική

17.000,00

 

17.000,00

 

19.500,00

2

Προσαύξηση στα ανωτέρω ποσά ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης

 

Ορεινή

 

Μειονεκτική

 

Μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι και 3.000 κατοίκους

 

2.500,00

 

2.500,00

 

 

2.500,00

 

 

Λοιπές περιοχές

0,00

Ύψος στήριξης που μπορεί να χορηγηθεί - Σύνολο

 

Μέγιστο

22.000,00

Ύψος στήριξης που μπορεί να χορηγηθεί - Σύνολο

 

Ελάχιστο

17,000,00

 

 

Αίτηση Στήριξης – Φάκελος υποψηφιότητας και Δικαιολογητικά

 

1. Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων γεωργών, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στήριξης - φάκελο υποψηφιότητας (εφεξής «αίτηση στήριξης»). Η αίτηση στήριξης συνοδεύεται και από αίτηση για χορήγηση πληρωμής α’ δόσης στο ποσό που αναλογεί στον υποψήφιο δικαιούχο σε περίπτωση ένταξής του στο υπομέτρο 6.1, σύμφωνα με σχετικό τυποποιημένο υπόδειγμα.

2. Η αίτηση στήριξης πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Αίτηση στήριξης συμπληρωμένη σύμφωνα με σχετικό τυποποιημένο υπόδειγμα, όπως παράγεται και εκτυπώνεται μετά την ηλεκτρονική της υποβολή στο ΠΣΚΕ. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (ΦΕΚ Α΄75) για τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν. Συνεπώς, πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η αίτηση υπογράφεται από τον υποψήφιο ή τον διαχειριστή και νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου

β) Επιχειρηματικό Σχέδιο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αίτησης στήριξης, συμπληρωμένο σύμφωνα με σχετικό τυποποιημένο υπόδειγμα, έτσι όπως παράγεται και εκτυπώνεται μετά την ηλεκτρονική του υποβολή στο ΠΣΚΕ, και υπογεγραμμένο τόσο από δικαιούχο ή τον διαχειριστή και νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου όσο και από το σύμβουλό του.

γ) Δικαιολογητικά υποβολής, όπως ορίζονται στις παρακάτω παραγράφους 3 και 4.

 

 

3. Δικαιολογητικά υποβολής αιτήματος στήριξης φυσικού προσώπου:

3.1. Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) σε ισχύ, ως νεοεισερχομένου στον αγροτικό τομέα επαγγελματία αγρότη.

3.2. Αντίγραφο Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας (δύο όψεων) ή του Διαβατηρίου τους ή άλλου επίσημου εγγράφου που να αποδεικνύει την ηλικία του υποψηφίου.

3.3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

3.4. Βεβαίωση Δημάρχου ή Κοινοτάρχη για το μόνιμο της κατοικίας με αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία έκδοσης όχι προγενέστερη του ενός εξαμήνου από την έναρξη της υποβολής αιτήσεων στήριξης.

3.6. Φορολογικά στοιχεία:

α) Τελευταίο διαθέσιμο εκκαθαριστικό Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1,

β) Αντίγραφο της Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3) του ιδίου έτους

γ) Αντίστοιχα παραστατικά (εκκαθαριστικό Ε1, Ε3) προσκομίζονται και για το/τη σύζυγο του φυσικού προσώπου, εφόσον δεν υπάρχει κοινή δήλωση συζύγων, μόνο για υποψηφίους δικαιούχους φυσικά πρόσωπα.

δ) Στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις Ε1 και Ε3, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος (ή ο/η σύζυγος) δεν ήταν υπόχρεος σε υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Υποβάλλεται επίσης και αντίγραφο βεβαίωσης απόδοσης ΑΦΜ.

3.7. Βεβαίωση εγγραφής στον ΟΓΑ σχετικά με την άσκηση γεωργικής ή άλλης δραστηριότητας, εφόσον υπάρχει.

3.8. Εφόσον ο/η σύζυγος του υποψηφίου ασχολείται στον τομέα της Αλιείας και είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ασφάλισης στον ΟΓΑ στην οποία να αναφέρεται ο τομέας ασφάλισης.

3.9. Ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του υποψηφίου δικαιούχου νέου γεωργού και του σύμβουλου γεωτεχνικού ή τεχνολόγου γεωπονίας σχετικά με τη σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου και την τεχνική στήριξη του δικαιούχου μέχρι την ολοκλήρωσή του επιχειρηματικού σχεδίου.

3.10. Εφόσον υπάρχει, βεβαίωση έναρξης δραστηριοτήτων στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση μεταβολών εργασιών, συμπεριλαμβανομένης περιγραφής της κύριας και δευτερευόντων δραστηριοτήτων της επιχείρησης (ΚΑΔ).

3.11. Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 όπου ο υποψήφιος δικαιούχος δηλώνει ότι:

…………………….           ……………………..

3.12. α) Δικαιολογητικά διακοπής μόνιμης εξαρτημένης ή μη εξαρτημένης εξωγεωργικής απασχόλησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 4 της παρούσας. Ως αποδεικτικά στοιχεία διακοπής, ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα: Αντίγραφο διακοπής εργασιών από τη ΔΟΥ, απόλυση, οικειοθελής αποχώρηση, βεβαίωση διακοπής κύριας ασφάλισης του οικείου ασφαλιστικού φορέα, λήξη σύμβασης, διακοπή ταμείου ανεργίας.

β) Δικαιολογητικά σχετικά με την άσκηση μη μόνιμης εξαρτημένης απασχόλησης (όπως εποχιακή εργασία) για το φυσικό πρόσωπο αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης. Ως αποδεικτικά στοιχεία αυτής ενδεικτικά αναφέρονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης ΙΚΑ.

γ) Ο υποψήφιος δύναται να αποκτήσει και να προσκομίσει τα δικαιολογητικά της παρούσας παραγράφου σε ημερομηνία μεταγενέστερη της υποβολής της αίτησης στήριξης, σύμφωνα με το άρθρο 12 της παρούσας.

3.13. Εφόσον υπάρχουν, παραστατικά νόμιμης κατοχής αγροτεμαχίων που δηλώνονται ως ιδιόκτητα από το δικαιούχο, νομίμως μετεγγραμμένα, για αγροτεμάχια που δηλώνονται ως ιδιόκτητα πλέον αυτών που έχουν δηλωθεί ως ιδιόκτητα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος δύναται να αποκτήσει και να προσκομίσει τα παραστατικά ιδιοκτησίας για τα εν λόγω αγροτεμάχια που έχουν περιληφθεί στη δήλωση του ΟΣΔΕ ως μη ιδιόκτητα σε ημερομηνία μεταγενέστερη της υποβολής της αίτησης στήριξης, σύμφωνα με το άρθρο 12 της παρούσας.

Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα και τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, συνυπολογίζεται για την εύρεση του ποσοστού της παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης που προέρχεται από ιδιόκτητη γεωργική γη και η ιδιόκτητη γεωργική έκταση του/της συζύγου του/της υποψηφίου, εφόσον περιλαμβάνονται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του υποψηφίου σύμφωνα με τα οριζόμενα για την επιλεξιμότητα στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις του άρθρου 3 της παρούσας και κατέχονται κατά πλήρη κυριότητα ή και κατά επικαρπία.

3.14. Εφόσον υπάρχει, καταστατικό ή άλλο εταιρικό έγγραφο Ομάδας ή Οργάνωσης Παραγωγών περί συμμετοχής του υποψηφίου δικαιούχου στην εν λόγω Ομάδα ή Οργάνωση Παραγωγών.

 

3.15. Εφόσον υπάρχει, δελτίο ανεργίας του αρχηγού εκμετάλλευσης από τον ΟΑΕΔ ή βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένος στα σχετικά μητρώα, όπου να στοιχειοθετείται χρονικό διάστημα ανεργίας συνολικής (ενιαίας ή διακοπτόμενης) διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών πριν από την έναρξη πρώτης εγκατάστασής, ανατρέχοντας έως και 18 μήνες πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

3.16. Εφόσον υπάρχει, αντίγραφο πιστοποιητικού επαγγελματικής εκπαίδευσης / κατάρτισης διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών σε συνάφεια με τον προσανατολισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης ή αντίγραφο τίτλου σπουδών/ πτυχίο γεωτεχνικής κατεύθυνσης, τουλάχιστον επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο ιδ) του άρθρου 1 της παρούσας. Οι τίτλοι σπουδών όπως Πτυχίο ή/και Μεταπτυχιακό ή/και Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών δύνανται να είναι από σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) γεωτεχνικής κατεύθυνσης, ή ισότιμης προς αυτή σχολής, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένη από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).

3.17. Εφόσον υπάρχουν, δικαιολογητικά σχετικά με στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης όπου στοιχειοθετούνται τιμές κριτηρίων βαθμολογίας που ορίζονται από τις Περιφέρειες.

 

3.15. Εφόσον υπάρχει, δελτίο ανεργίας του αρχηγού εκμετάλλευσης από τον ΟΑΕΔ ή βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένος στα σχετικά μητρώα, όπου να στοιχειοθετείται χρονικό διάστημα ανεργίας συνολικής (ενιαίας ή διακοπτόμενης) διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών πριν από την έναρξη πρώτης εγκατάστασής, ανατρέχοντας έως και 18 μήνες πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

3.16. Εφόσον υπάρχει, αντίγραφο πιστοποιητικού επαγγελματικής εκπαίδευσης / κατάρτισης διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών σε συνάφεια με τον προσανατολισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης ή αντίγραφο τίτλου σπουδών/ πτυχίο γεωτεχνικής κατεύθυνσης, τουλάχιστον επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο ιδ) του άρθρου 1 της παρούσας. Οι τίτλοι σπουδών όπως Πτυχίο ή/και Μεταπτυχιακό ή/και Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών δύνανται να είναι από σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) γεωτεχνικής κατεύθυνσης, ή ισότιμης προς αυτή σχολής, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένη από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).

3.17. Εφόσον υπάρχουν, δικαιολογητικά σχετικά με στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης όπου στοιχειοθετούνται τιμές κριτηρίων βαθμολογίας που ορίζονται από τις Περιφέρειες.

 

4. Δικαιολογητικα νομικων προσωπων

 

5. Τα παραπάνω δικαιολογητικά να είναι σε ισχύ και να έχουν ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης. Εξαιρούνται τα παραστατικά διακοπής εξωγεωργικής απασχόλησης και τα παραστατικά ιδιοκτησίας αγροτεμαχίων τα οποία έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ ως μισθωμένα ενώ είναι ιδιόκτητα. Αυτές οι δύο κατηγορίες παραστατικών μπορούν να έχουν ημερομηνία μεταγενέστερη της υποβολής της αίτησης στήριξης και να προσκομιστούν σε μεταγενέστερη της πρόσκλησης ημερομηνία, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 12 της παρούσας.

 

6. Τα παραπάνω αναφερόμενα δικαιολογητικά αφορούν πρωτότυπα ή αντίγραφα αυτών με εξαίρεση τις υπεύθυνες δηλώσεις οι οποίες πρέπει να είναι πρωτότυπες.

 

 

Περίοδος, τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης - φακέλων υποψηφιότητας έτους 2016.

Περίοδος υποβολής των αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας και περίοδος έκδοσης αποφάσεων ένταξης: Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης- φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται η περίοδος από 31-10-2016 έως 30-11-2016 και ως περίοδος έγκρισης αυτών η μετά την 7-12-2016.